Jumaat, Mac 23, 2012

sekadar nak share..hehe...;)



Tugas ku sebagai farmasi technician..hehe

hari nie 23/3/12

mood ku dalam keadaan baik..sampailah
tiba2 ya Allah aku di uji oleh Allah dengan satu situasi yang klakar pun ada geram sangat-sangat pun ader..

yelah cuba kalian bayangkan..
dengan penuh senyuman ikhlas (ikhlas ker?;) ) ku berikan pada patient ku hari nie
kebetulan patient ku tue staff di sna juga..nama apa...jwtan apa..birlah rahsia..syhhhh...

ceritanya begini...
sewaktu ku nak mendispen ubat mata atau dengan nama lainnya eye drop...
dengan penuh berhikmah nya..(chewah..) ku bagitahu patient..

(dalam bahasa inggeris...ditranslate ke bahasa melayu)

me: "you guna this sp..... eye drop 1 titis 3 kali sehari yer...simpan dalam peti sejuk"
patient : ok..tapi rumah i xada peti sejuk la..macma mna r...nnti ubat nie rosak..
me :: dengan muka yang tersangat2 terkejut...what??xder peti sejuk??betul ker?
patient : yer..rumah i xder peti sejuk..jd mcmana ya..boleh ka simpan kt luar?
me : aku yang bleh dikatakan prihatin pd patient..huhu..." sekejap ya..i tanya pada senior i dulu..boleh ker x ubat nie xsimpan dalam peti sejuk" (senyum...ajer...dalam hati...sabar2...huhu)
my senior : ubat nie kena simpan dalam peti sejuk..jadi kena call doktor la mintak tukar ubat .
me : ok...(dalam hati..ya Allah...lava nak mendidih)

dipendekkan cerita...

me : hello..Dr......O.. i'm phrm tch nak bgtahu u ada seorg pt nie nama.. xda peti kat rumah..so ubat dia kena simpan dalam peti..(xsempat aku nak abes cakap)
Doktor  : so..how...u want me buy her refrigerator hah??
me : sabar ya Allah..sabar (dalam hati)  ( dengan senyum) (^____^) no Dr..can u chnage another eye drop plz..(mendidih2 dlam hati..limpa nie..kuatkan semangat n iman ku ya Allah)
Doktor : ok2 change to this eye drop...bla2...
Me : ok Dr..thank you...(dalam hati...still menggelegak lava)

finally...aku pun  tukarlah ubat mata lain...yang mula2 kena letak dlm peti sejuk..but after open..bleh letak luar...

me : ok i already tell the Dr chnge the eye drop..so...use like bla3....
patient : ok, thank you ya. (smile ^_^)
me : senyum balek (senyum tue kan sedekah) ok.. tapi dalam hati...(syukur ya Allah dh selesai...)
geram..geram jugak tapi...niat ku...lillahitaalla..buat lah kerja mu yang terbaik..sebab kerja kan ibadah...
kadang2 cepat jua ku naik angin..tp bila terfikir kerana Allah..cepat kembali hati ku redha..dan sejuk..

this the true story tiada lakonan semata2 semua adalah benar...huhu
juz nak share...nak baca...baca la..klu xnak baca xper...sharing is caring..
yang penting kerjasama...wonderpet2..ehehe apa yg aku merepek nie..huhu

ok ingat kawan2!!! kerja...mesti lillahitaalla...kerana Allah SWT...insyaAllah...
bukan pujian manusia yang kita harapkan bukan balasan manusia yang kita harapkan..tapi apa yang penting...
keredhaan dr Allah SWT.. (^_^) senyum sokmo..~

2 ulasan:

  1. iye.. btol tuh syg...
    Banyakkan bersabar ya layan kerenah pt.. biase la tuh....
    insyaAllah.. Lillahi Taala.. Ameen...^_^

    BalasPadam
  2. ssh juga keje ni erk..hee..

    BalasPadam